Χοιρινός Λαιμός με Μέλι

Yields1 Serving
Prep Time30 mins
Συστατικά
 1 Χοιρινός Λαιμός (οποιοδήποτε μέγεθος)
 Καρύκευμα με Μέλι (ή το αγαπημένο σας καρύκευμα)
 Κίτρινη Μουστάρδα
 Νήμα Κρεοπωλείου
 2 l Κόκα Κόλα
 4 Κομμάτια Ξύλου (Ξύλα Φρούτων όπως Μήλο ή Ροδάκινο)
 1 Ταψάκι Συλλογής Σταγόνων (αν χρησιμοποιείτε αλουμινένιο ταψάκι βεβαιωθείτε ότι δεν είναι βαθύτερο από 8 εκατοστά)
Οδηγίες για Χοιρινό Λαιμό με Μέλι
Οδηγίες Προετοιμασίας
1

Αφαιρέστε τυχόν μεγάλες περιοχές με λίπος και αφήστε έως και μισό εκατοστό έτσι ώστε το καρύκευμα να μπορεί να διεισδύσει στο κρέας.

2

Πλύνετε τον λαιμό και στεγνώστε.

3

Χρησιμοποιήστε νήμα κρεοπωλείου για να δέσετε τον λαιμό σε μία συμπαγή μορφή (2 φορές κατά μήκος και 2 κατά πλάτος).

4

Απλώστε σε ολόκληρο τον λαιμό κίτρινη μουστάρδα.

5

Ψεκάστε γενναιόδωρα το καρύκευμα σε όλες τις πλευρές του λαιμού και τρίψτε με τα χέρια σας για να κολλήσει επάνω στο κρέας.

6

Καλύψτε με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 1-3 ώρες για να επιτρέψετε στο καρύκευμα να εισέλθει στο κρέας.

7

Βγάλτε από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο για να επανέλθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου (θα ψηθεί γρηγορότερα).

Οδηγίες Ψησίματος
8

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά καύσιμα για μία μεγάλη περίοδο ψησίματος. Κατασκευάστε μια στοίβα με κάρβουνα ακριβώς κάτω από τις πλευρικές τρύπες στον θάλαμο της φωτιάς μέχρι σχεδόν την κορυφή του δακτυλίου.

9

Ανάψτε το κάρβουνο και περιμένετε πέντε λεπτά με το καπάκι ανοιχτό.

10

Τοποθετήστε τα κομμάτια ξύλου επάνω από το κάρβουνο, έτσι ώστε να καπνίζουν μέσα στις πρώτες 2-4 ώρες.

11

Τοποθετήστε το ταψάκι συλλογής στις αντιφλογιστικές πλάκες και γεμίστε το με 2 λίτρα Coca Cola®.

12

Εισάγετε τις σχάρες ψησίματος και τοποθετήστε τον χοιρινό λαιμό επάνω.

13

Τοποθετήστε τους αισθητήρες θερμοκρασίας του απομακρυσμένου θερμόμετρου εάν δεν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο-στυλό.

14

Αφήστε το πορτάκι εξαερισμού στον πάτο και τον επάνω εξαερισμό πλήρως ανοιχτό έως ότου η ψηστριά φτάσει τους 95°C.

15

Κλείστε το πορτάκι εξαερισμού στον πάτο αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 1,5 εκατοστό και κλείστε τον επάνω εξαερισμό αφήνοντας μόνο τους τροχούς σε σχήμα μαργαρίτας πλήρων ανοιχτούς.

16

Προσαρμόστε την ροή του αέρα όπως χρειάζεται και ρυθμίστε την θερμοκρασία ανάμεσα στους 110°C και τους 120°C.

17

Αφαιρέστε τον λαιμό αφού φτάσει σε θερμοκρασία πυρήνα 93-95°C.

18

Τοποθετήστε τον λαιμό σε μια μεγάλη σανίδα κοπής ή πιατέλα και χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πιρούνα για να "λιώσετε" ή να καθαρίσετε τον χοιρινό λαιμό. Καθαρίστε το κρέας όσο χονδρό ή λεπτό θέλετε.

Ingredients

Συστατικά
 1 Χοιρινός Λαιμός (οποιοδήποτε μέγεθος)
 Καρύκευμα με Μέλι (ή το αγαπημένο σας καρύκευμα)
 Κίτρινη Μουστάρδα
 Νήμα Κρεοπωλείου
 2 l Κόκα Κόλα
 4 Κομμάτια Ξύλου (Ξύλα Φρούτων όπως Μήλο ή Ροδάκινο)
 1 Ταψάκι Συλλογής Σταγόνων (αν χρησιμοποιείτε αλουμινένιο ταψάκι βεβαιωθείτε ότι δεν είναι βαθύτερο από 8 εκατοστά)

Directions

Οδηγίες για Χοιρινό Λαιμό με Μέλι
Οδηγίες Προετοιμασίας
1

Αφαιρέστε τυχόν μεγάλες περιοχές με λίπος και αφήστε έως και μισό εκατοστό έτσι ώστε το καρύκευμα να μπορεί να διεισδύσει στο κρέας.

2

Πλύνετε τον λαιμό και στεγνώστε.

3

Χρησιμοποιήστε νήμα κρεοπωλείου για να δέσετε τον λαιμό σε μία συμπαγή μορφή (2 φορές κατά μήκος και 2 κατά πλάτος).

4

Απλώστε σε ολόκληρο τον λαιμό κίτρινη μουστάρδα.

5

Ψεκάστε γενναιόδωρα το καρύκευμα σε όλες τις πλευρές του λαιμού και τρίψτε με τα χέρια σας για να κολλήσει επάνω στο κρέας.

6

Καλύψτε με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 1-3 ώρες για να επιτρέψετε στο καρύκευμα να εισέλθει στο κρέας.

7

Βγάλτε από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο για να επανέλθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου (θα ψηθεί γρηγορότερα).

Οδηγίες Ψησίματος
8

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά καύσιμα για μία μεγάλη περίοδο ψησίματος. Κατασκευάστε μια στοίβα με κάρβουνα ακριβώς κάτω από τις πλευρικές τρύπες στον θάλαμο της φωτιάς μέχρι σχεδόν την κορυφή του δακτυλίου.

9

Ανάψτε το κάρβουνο και περιμένετε πέντε λεπτά με το καπάκι ανοιχτό.

10

Τοποθετήστε τα κομμάτια ξύλου επάνω από το κάρβουνο, έτσι ώστε να καπνίζουν μέσα στις πρώτες 2-4 ώρες.

11

Τοποθετήστε το ταψάκι συλλογής στις αντιφλογιστικές πλάκες και γεμίστε το με 2 λίτρα Coca Cola®.

12

Εισάγετε τις σχάρες ψησίματος και τοποθετήστε τον χοιρινό λαιμό επάνω.

13

Τοποθετήστε τους αισθητήρες θερμοκρασίας του απομακρυσμένου θερμόμετρου εάν δεν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο-στυλό.

14

Αφήστε το πορτάκι εξαερισμού στον πάτο και τον επάνω εξαερισμό πλήρως ανοιχτό έως ότου η ψηστριά φτάσει τους 95°C.

15

Κλείστε το πορτάκι εξαερισμού στον πάτο αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 1,5 εκατοστό και κλείστε τον επάνω εξαερισμό αφήνοντας μόνο τους τροχούς σε σχήμα μαργαρίτας πλήρων ανοιχτούς.

16

Προσαρμόστε την ροή του αέρα όπως χρειάζεται και ρυθμίστε την θερμοκρασία ανάμεσα στους 110°C και τους 120°C.

17

Αφαιρέστε τον λαιμό αφού φτάσει σε θερμοκρασία πυρήνα 93-95°C.

18

Τοποθετήστε τον λαιμό σε μια μεγάλη σανίδα κοπής ή πιατέλα και χρησιμοποιήστε μια μεγάλη πιρούνα για να "λιώσετε" ή να καθαρίσετε τον χοιρινό λαιμό. Καθαρίστε το κρέας όσο χονδρό ή λεπτό θέλετε.

Χοιρινός Λαιμός με Μέλι