Είναι πολύ εύκολο να καθαρίσετε και να διατηρήσετε την όψη και την απόδοση μιας ψησταριάς Primo.Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πολύ απλές οδηγίες και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να συντηρείτε για πολλά χρόνια την αγαπημένη σας ψησταριά.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Πρίν και μετά την πρώτη χρήση της καινούρια σας ψησταριάς Primo!

Ελέγξτε ότι το μεταλλικό στεφάνι που περιβάλει το καπάκι και την βάση της ψησταριάς είναι σωστά σφιγμένο

Σφίξτε καλά το μεταλλικό στεφάνι που περιβάλλει το καπάκι και την βάση
Υπάρχει μία βίδα και ένα παξιμάδι ασφάλισης σε κάθε μεταλλικό στεφάνι (μπάντα) που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της ψησταριάς. Πριν και μετά την πρώτη χρήση της σχάρας σας, χρησιμοποιήστε ένα κλειδί 11 χιλιοστών για να ελέγξετε εάν είναι καλά σφιγμένα. Σφίξτε τα παξιμάδια μέχρι να υπάρχει καλή αντίσταση. Μην τα σφίξετε υπερβολικά. Περιστασιακά κάνετε έναν γενικό έλεγχο εάν είναι κατάλληλα σφιγμένα. Οι βίδες μπορεί να έχουν μια καμπύλη σε αυτά όταν σφίγγονται στο εργοστάσιο. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία.

Αφαίρεση της στάχτης

Τα φυσικά ξυλοκάρβουνα της Primo παράγουν μικρή ποσότητα στάχτης κάθε φορά που χρησιμοποιούνται. Ανάλογα με το μοντέλο που έχετε και την ποσότητα φαγητού που φτιάχνετε, θα πρέπει να αφαιρείτε την στάχτη ώστε να μην εμποδίζει την ροή του αέρα. Πριν αφαιρέσετε την στάχτη βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα έχουν σβήσει πλήρως.
Υπάρχουν 2 τρόποι να αφαιρέσετε την στάχτη :

1. Τοποθετείστε ένα μεταλλικό κουβά κάτω από την θυρίδα εξαερισμού και χρησιμοποιείστε το εργαλείο αφαίρεσης στάχτης της Primo για να την ρίξετε μέσα στον κουβά.
2. Βγάλτε την σχάρα ψησίματος και την σχάρα που συγκρατεί τα κάρβουνα και χρησιμοποιείστε μια ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε την στάχτη.

Καθαρισμός Ψησταριάς (Εξωτερικά)

Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμά ήπιας απορρυπαντικής ουσίας μαζί με νερό σε ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε την βρωμιά από το κεραμικό και τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Εάν εμφανιστεί σκουριά στα μέρη που έχουν βαφή ξύστε τα λίγο και περάστε τα με ένα σπρέι γυαλιστερό μαύρο.

Καθαρισμός Ψησταριάς (Εσωτερικά)

Με τον καιρό το εσωτερικό της ψησταριάς θα μαυρίσει με ουσία που ονομάζεται “κρεόσωτο”. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της χρήσης του ξυλοκάρβουνου και δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί εκτός εάν τα τοιχώματα αρχίσουν να ξεφλουδίζουν. Επίσης ένα ζείτε σε περιοχή με υψηλό με υψηλή υγρασία και δεν χρησιμοποιείται την ψησταριά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα ή ωίδιο. Και στις 2 περιπτώσεις μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί επειδή η ψησταριά Primo λειτουργεί σαν αυτο-καθαριζόμενος φούρνος.

1. Οι θερμόπλακες και οι σχάρες για τις θερμόπλακες μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στις σχάρες ψησίματος για αυτή την διαδικασία.
2. Ανάψτε την ψησταριά στους 260 °C για 30 λεπτά και στην συνέχεια αφήστε το grill να κρυώσει τελείως.
3. Αφαιρέστε τα εσωτερικά εξαρτήματα της ψησταριάς.
4. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να βουρτσίσετε το εσωτερικό της ψησταριάς.
5. Αφαιρέστε τα υπολείμματα που μαζεύονται στο κάτω μέρος της ψησταριάς.
6. Τοποθετείστε πάλι τα εσωτερικά εξαρτήματα.

Καθαρισμός Σχάρας Ψησίματος

Η σχάρα ψησίματος είναι επικαλυμμένη με πορσελάνη και εμποδίζει το φαγητό να κολλήσει πάνω της. Υπάρχουν μερικοί τρόποι να κρατήσετε την σχάρα σας καθαρή και να φαίνεται σαν καινούρια.

Όταν οι σχάρες είναι ζεστές χρησιμοποιήστε μια βούρτσα καθαρισμού με μαλακές τρίχες ώστε να μην τραυματίσει τις σχάρες και φύγει η επίστρωση. Μπορείτε να τις πλύνετε με νερό και ήπιο απορρυπαντικό ή ακόμα και με ξύλινη ξύστρα καθαρισμού.

Καθαρισμός Εξαερισμού

Εάν κάνετε συχνά ψήσιμο μπορεί να παρατηρήσετε λίπη γύρω από το καπάκι του εξαερισμού. Όταν το καπάκι του εξαερισμού είναι πολύ ζεστό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να το σκουπίσετε.

Αντικατάσταση Μονωτικής Τσόχας

Με την πάροδο του χρόνου το μονωτικό υλικό όπου είναι ανάμεσα από τον θόλο και τον κάδο ψησίματος θα φθαρεί. Ανάλογα με την ποσότητα των ψησιμάτων που κάνετε μπορεί να χρειαστεί να το αντικαθιστάτε κάθε 1-2 χρόνια. Για να αντικαταστήσετε την τσόχα αγοράστε ένα κιτ αντικατάστασης όπου το καθένα περιλαμβάνει οδηγίες για την αντικατάσταση της. Ο μέσος χρόνος αντικατάστασης είναι 30-45 λεπτά.