Πρώτη φορά με Primo

Εάν είστε νέοι σε κεραμικές σχάρες ή είστε νέος ιδιοκτήτης Primo θα πρέπει να ξέρετε πως  μια Κεραμική Ψησταριά Primo είναι μία από τις πιο ευπροσάρμοστες εξωτερικές συσκευές μαγειρικής στον κόσμο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γκριλ, φούρνο, ψησταριά ή καπνιστή με μια απλή προσαρμογή στη διαμόρφωση ροής αέρα και μαγειρέματος. Εδώ θα βρείτε μια επισκόπηση των grills μας και τα βασικά για τη χρήση και την απόλαυση των κεραμικών grills μας.

Όλα τα στοιχεία μιας Ψησταριάς Primo

Τρόποι ψησίματος

Μία ψησταριά Primo μπορεί να λειτουργήσει σαν:

 1. Ψησταριά
 2. Φούρνος
 3. Συσκευή καπνίσματος
primo-psisimo

Μόνο Ψήσιμο

Χρησιμοποιείστε αυτήν την διαμόρφωση για να ψήσετε κρέας όπως μπριζόλες, στήθος κοτόπουλου ή άλλο είδος φαγητού που θέλετε να ψήσετε άμεσα επάνω από κάρβουνα.

primo-mageirema

Ψήσιμο & Μαγείρεμα

Χρησιμοποιείστε άμεσες η και έμμεσες ζώνες ψησίματος για να ψήσετε κρέας στην ζώνη άμεσου ψησίματος, την ίδια στιγμή που θα ψήνετε πιο ευαίσθητες τροφές όπως θαλασσινά ή λαχανικά, στην ζώνη έμμεσου ψησίματος.

primo-kapnisma

Μαγείρεμα & Κάπνισμα

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για έμμεσο ψήσιμο, ως φούρνος ή συσκευή καπνίσματος. Μαγειρέψτε σε χαμηλές ή μεσαίες θερμοκρασίες για πίτσα ή για κάπνισμα κρέατος. (Απαιτούνται θερμόπλακες/σχάρες για θερμόπλακες).

Οδηγίες

Ανάβοντας το γκριλ

 1. Φτιάξτε έναν σωρό κάρβουνα. Καλύψτε όλον τον χώρο για θερμοκρασίες κατάλληλες για κάπνισμα ή ψήσιμο (Εικόνα1), ή τον μισό χώρο για μαγείρεμα και κάπνισμα σε χαμηλές θερμοκρασίες (Εικόνα 2).
 2. Βάλτε φωτιά στα κάρβουνα με έναν (η και δύο) κύβο προσανάμματος ή με κάποιο ηλεκτρικό αναπτήρα. Αφήστε τον θόλο ανοιχτό.
 3. Περιμένετε 5-10 λεπτά, για να δημιουργηθεί χόβολη.
 4. Κλείστε τον θόλο και μετά ανοίξτε εντελώς την θυρίδα (Εικόνα 3) και επίσης ανοίξτε τελείως την οπή αέρα της κορυφής (Εικόνα 4) γλιστρώντας το καπάκι εντελώς προς τα δεξιά.
 5. Ρυθμίστε την ροή του αέρα όσο χρειάζεται έως ότου φτάσετε στην επιθυμητή θερμοκρασία. Γενικά μπορείτε να αφήνετε την θυρίδα εντελώς ανοιχτή ή και αφήνοντας άνοιγμα 3 εκατοστών για μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία (Εικόνα 5).
 6. Ρυθμίστε τον εξαερισμό στην κορυφή για να πετύχετε την σωστή θερμοκρασία.

Συμβουλή: Το κάρβουνο μπορεί να ξανα ανάψει 2 – 3 φορές για πολλαπλά ψησίματα. Χρησιμοποιείστε το εργαλείο της στάχτης για να ανακατέψετε τα χρησιμοποιημένα κάρβουνα έτσι ώστε οι στάχτες να πέσουν στην σχάρα. Προσθέστε νέα κάρβουνα σε ποσοστό 30% των παλαιών και σχηματίστε έναν νέο σωρό.

Συμβουλή: Δεν πρέπει να βάζετε πάρα πολλά κάρβουνα, μπορείτε όμως να βάζετε πολύ λίγα.

Εικόνα 1

Εικόνα 2

Σημαντικό: ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιείτε υγρό ανάφλεξης ή εύφλεκτο υγρό για να ανάψετε τα κάρβουνα. Θα απορροφηθεί από την κεραμική επιφάνεια και θα δώσει άσχημη μυρωδιά καυσίμου στο φαγητό σας

Έλεγχος θερμοκρασίας

 1. 1. Κλείστε τον θόλο και ανοίξτε πλήρως τον εξαερισμό της κορυφής.
 2. 2. Όταν είσαστε 5°C από την θερμοκρασία της επιλογής σας, κλείστε τον εξαερισμό της κορυφής στο ένα τέταρτο του ανοίγματος.
 3. Περιμένετε ένα λεπτό και ανοίξτε , η κλείστε τον εξαερισμό κορυφής για να χαμηλώστε ή να αυξήστε την θερμοκρασία.

Μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία

 1. 1. Για ψήσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως 107 βαθμοί Κελσίου αρχίστε με μία πολύ μικρή φωτιά σε μία πλευρά του σωρού των κάρβουνων.
 2. 2. Κλείστε τον θόλο και αφήστε την θερμοκρασία να ανέβει αργά με την κάτω θυρίδα ανοιχτή περίπου 5 εκατοστά και τον εξαερισμό κορυφής ανοιχτό περίπου 1,5 εκατοστό και την φτερωτή σε σχήμα μαργαρίτας εντελώς ανοιχτή.

Συμβουλή: Αφήστε την θερμοκρασία να ανέβει αργά μέχρι το επιθυμητό επίπεδο. Είναι εύκολο να ανεβάσετε την θερμοκρασία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να την μειώσετε!

Εικόνα 3

Εικόνα 4

Εικόνα 5